Пациенти подкрепят болничната реформа. Това стана ясно от изнесени данни от анкета сред пациентски организации от мрежата на Национална пациентска организация (НПО).
Според 98% от анкетираните има нужда от реформа в болничната помощ, като 89% са на мнение, че малките и неефективните лечебни заведения трябва да бъдат преструктурирани в лечебни заведения от нов тип, които да осигуряват комплексни услуги за пациентите, базирани на техните нужди. Това съобщиха от НПО.

От данните става ясно още, че пациентските организации смятат, че мерки като преструктуриране, оптимизация на администрацията и разходите на лечебните заведения, както и заплащане за излекуван, а не за преминал пациент, са сред водещите мерки, които могат да повишат качеството на болничната помощ.

Информацията бе обявена на Петия национален конгрес на пациентските организации, на който присъстваха здравният министър Петър Москов и председателят на ресорната комисия в парламента Даниела Дарткова, както и други представители на институции в тази сфера.

На конгреса беше прието решение за включване на пациентите в оценката на здравните технологии. Тази стъпка предвижда участие на независими пациенти в редовните заседания за оценка на необходимостта от включване на лекарствени продукти в позитивния лекарствен списък.