Ожесточени сблъсъци противопоставят силите на маршал Халифа Хафтар и коалиция от групировки, подкрепящи международно признатото правителство на Либия. Сражението е на по-малко от 50 километра на юг от либийската столица.

Местна телевизия съобщи за сблъсъци на международното летище на Триполи, където е базирано правителството на националното съгласие начело с премиера Файез ел Сарадж.

Т. нар. Либийска национална армия (ЛНА) под командването на Хафтар контролира източната част на страната.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, който направи тази седмица посещение в Либия, каза, че си тръгва днес от страната "с натежало сърце и дълбоко безпокойство". По-рано през деня Гутериш се срещна в източния град Бенгази с Хафтар, предаде БТА.

Според телевизия Ал Арабия командващият ЛНА уведомил генералния секретар на ООН, че операцията срещу Триполи ще продължи, докато тероризмът бъде победен.

В Либия действат две правителства: международно признатото Правителство на националното съгласие на премиера Файез ал Сарадж в Триполи и временното правителство на Абдала Абдуррахман ат Тани, действащо в източната част на страната заедно с избрания парламент и подкрепяно от ЛНА на маршал Халифа Хафтар.

Вчера Хафтар обяви, че започва настъпление към Триполи, "за да освободи столицата" и "да прочисти западната зона от терористични групировки". Сарадж на свой ред даде заповед на всички военни подразделения под негов контрол да бъдат готови за отбрана.