ГЕРБ оттеглиха законопроекта за промени в Закона за опазване на земеделските земи, след като природозащитници протестираха вчера пред Народното събрание (НС) срещу готвените промени.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви в кулоарите на парламента, че партията оттегля доверието си от проектозакона.

Той бе внесен от народни представители от ГЕРБ и Обединени патриоти и предвижда да се удължи срока за застрояване на земеделски земи с променен статут с три години.

Такива площи има в цялата страна, включително и край морето.

По действащото законодателство крайният срок за строителство върху такива терени е 23 май.

„Да говорим, че въз основа на този законопроект дюни ще се застрояват, те първо трябва да си сменят предназначението, няма как да се получи”, категорична беше Десислава Танева, председател на Комисията по земеделие.

„Това, което в последствие беше като коментар от наши народни представители в нашата парламентарна група е че това може да предизвика сериозно напрежение, поради това, че законопроектът не е достатъчно добре разяснен, може да има политически спекулации и точно за това ние го оттегляме”, заяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Вносителите отново изтъкнаха, че целта на закона е била да се защитят дребните собственици на земи. Според протестиращите обаче, поправките облагодетелстват крупни инвеститори.

Затова те излязоха пред парламента вчера. Днес пред НС на протест бяха собственици на земеделски земи край морето. Те настояват за приемане на законопроекта.

Проблемът със земеделските земи с променено предназначение остава висящ, той няма да бъде решен с оттеглянето на този законопроект и ще продължи да стои на дневен ред. Това обяви в кулоарите Христиан Митев от Обединените патриоти.

Не съм съгласен, че това е тежък лобистки закон, това са етикети, клишета, които се използват, когато нямаш други аргументи, коментира още Митев.

Според него трябва да бъдат направени промени и в Закона за устройство на територията, не само в Закона за опазване на земеделските земи. По думите му трябва да се балансира между частния и обществения интерес.

При близо 1800 имоти по Черноморието, какво правим с останалите 7000, които не са по Черноморието, попита той.

От опозицията определиха случващото се като тежък фалстарт на законодателната дейност на този парламент.

"Няма как ГЕРБ да избяга от отговорността си за това предложение в Закона за опазване на земеделските земи, за този тежък фалстарт, с който започна законодателната дейност на 44-то Народно събрание", обяви Жельо Бойчев от БСП.

Спорният закона трябваше да бъде разгледан утре.

По-късно земеделският министър се срещна със собствениците на земеделските земи и обяви, че ще има обществена дискусия по въпроса, за да се намери решение.

Редно ли беше ГЕРБ да оттегли промените в Закона за опазване на земеделските земи?