Кмет на ломското село Станево е отстранен от поста след три присъди за документни престъпления. На стола сяда майка му, която допуска същите нарушения и също е осъдена на пробация.

Милен Милчев е първият човек на ломското село Станево. Внимателен е с хората, но и с документите.

"Вие сте свързани с администрация, тази администрация е с документи - много важни документи. Вие удостоверявате това нещо, което се върши", заяви кметският наместник на с. Станево.

Проверка и после подпис - това бил първият урок на кмета. И не случайно - двама от предшествениците му получили двойка на същия урок.

Недка Младенова е издала документ, с който ощетила наследници. Струвало й 8-месечно наказание пробация.

"Нямаше информация за лицата, за които ставаше въпрос за удостоверението. Въз основа само на подпис от лицето, което подава искане (...) че това, което дава като информация е вярно, но то се оказва, че не е вярно", обясни Недка Младенова, бивш кметски наместник.

Кметът преди нея, който е нейният син, също е осъждан за серия подобни грешки, за което е бил отстранен от поста.

"Предоверих се просто на моята секретарка, счетоводителка тогава. Без да си направя труда лично аз да си прегледам картоните, аз се доверих на нея и така се получи. Не обвинявам никого, себе си обвинявам", разказа Пламен Благоев, бивш кмет на Станево.

След съдебната сага и последствията, бившият първи на селото съветва бъдещите кметове.

"Много да внимават! Да внимават, по-добре да не бързат. Може да забавят човека, но да му свършат работа както трябва. Да гледат и да четат там, има Кодекс на труда, има Наказателен кодекс - и него трябва да го прехвърлят. И те така."