Сега е моментът да си направите резервация за ски-ваканция и за почивка през лятото. Зимните курорти ще са с по-ниски цени от март, а промоциите за лятната почивка са най-изгодни до края на февруари. 

По-данни на асоциацията на туроператорите, отстъпките за ранните резервации варират между 10 и 20%. Като най-бързо местата свършват по родното Черноморие. В същото време само след 10-тина дни в планинските курорти се очкава цените да бъдат по-ниски с около 30 на сто. 

По-големи отстъпки в цените има за летните почивки в чужбина. Най-търсените дестинации си остават Гърция, Турция, Италия и Испания. Цените на пакетите варират от 250 до 1000 лв при ранни резервации. 

Елена Маринова и съпругът й плащат своята лятна почивка още сега. Ще пътуват до Тенерифе през юли и с ранното записване получават остъпка от 140 лв. Плащат по-рано не само заради промоцията. 

„Защото човек трябва да си планира отпуски и освен това сме спокойни, че ще пътуваме”, споделя Елена. 

По-бързо свободните места свършват в морските курорти у нас. Най-търсени са четиризвезднните хотели. 

Естествено пикът на сезона от средата на юли до средата на август вече в голяма степен е разпродаден, посочва Байко Байков от асоциацията на българските туроператори. 

В южните курорти по морето се опитват да удължат сезона, като удължат периода на ранните записвания.  

„Отстъпките за ранните записвания продължават до началото на летния сезон, като доста хора могат да резервират своята почивка май месец и да ползват същата отстъпка като през февруари", уточнява Красимир Азов от туристически център – Царево. 

В един хотел на първа линия в Арапя през юни стая за двама излиза 50 лева, в пикът на сезона скача двойно.      

В зимните курорти само след седмица цените в хотелите вече ще са по-ниски. Повечето хотелиери предлагат и различни бонуси. „Безплатен транспорт до ски пистите. В същото време предоставяме 15% отстъпка в ресторант-барбекюто на територията на хотела”, коменитра Емилия Гьорджиева, управител на хотел в Пампорово. 

Скиорите като Владимир нямат нищо против да карат през март. Според него това е най-хубавият период заради хубавото време. 

В зимните курорти повечето туристи казват, че най-важни са условията по пистите.