Досега отсъствията на учениците в училище бяха извинени и неизвинени, а според новия Закон за предучилищното и училищното образование и според Държавния образователен стандарт за приобщаващото образование има вече отсъствия по уважителни и по неуважителни причини.

Това обяви зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов при представянето на проекта на стандарта.

По уважителни причини ще са отсъствията по медицински проблеми, отсъствията заради участия в състезания, конкурси, олимпиади, отсъствията до определен брой дни – три и седем, с разрешение на директора.

„Така се разгръща възможността (...) да бъдат елиминирани всички онези корупционни практики, свързани с издаването на медицински документи от различни специалисти, без да е необходимо това”, коментира Стаматов.

По думите му няма отговор на въпроса при колко отсъствия ще се изключват ученици, защото всяко училище има свободата и възможността в своя правилник да опише детайлите и стъпките, при които да наложи някое от наказанията – забележка, преместване в друга паралелка в същото училище (това наказание в момента не съществува), предупреждение за преместване в друго училище, преместване в друго училище и преместване от дневна в самостоятелна форма на обучение.

В стандарта все пак е заложено, че 15 отсъствия откриват възможността за предупреждение за преместване и за преместване в друго училище, но стъпките до там трябва да са ясно разписани от всяко училище, посочи Стаматов.

Той отбеляза, че има голямо многообразие от училища в страната и в едно спортно училище всичките ученици може често да отсъстват по уважителни причини, защото имат постоянно участия в състезания.

„Затова спортните училища биха разписали по определен начин своя правилник, по съвсем друг начин биха разписали езиковите гимназии своите правилници и как това ще бъде застъпено с наказанията”, каза заместник-министърът на образованието.