Отношението на българите към премиера Пламен Орешарски не се е променило през последния месец – той си запазва одобрението на 31% от гражданите. Това показват данните от последното социологическо проучване на „Галъп”.

Ако изборите бяха днес, за БСП биха гласували близо 22,5 на сто от българите. След социалистите се нареждат ГЕРБ с малко над 3% разлика, ДПС би получило подкрепата на 5,9% от избирателите, а „Атака” – на 2,7%.

Най-одобряваният политик в България продължава да е Кристалина Георгиева, като доверието към нея продължава да расте в сравнение с август, когато е било 46%. В челната десетка са президентите Росен Плевнелиев с 37% одобрение и Георги Първанов с 35%.

В сравнение с август, доверието към Сергей Станишев и Бойко Борисов се увеличава – съответно до 27% и 22%, отношението към Михаил Миков е без промяна (21%).

Почти изравнени са процентите на подкрепящите и неподкрепящите кабинета. 40% от българите са декларирали, че правителството трябва да се оттегли, а 41 на сто са в полза на Орешарски.

Според резултатите от проучването, 45% подкрепят протестите срещу правителството, а 44% - не.