Оправдаха двама от пазарджишките имами. Пловдивският апелативен съд оневини районния мюфтия на Пазарджик и имама на Сърница по обвинението за проповядване на радикален ислям и на антидемократична идеология.

Третият обвиняем Ахмед Муса получи ефективно 2 години лишаване от свобода вместо досегашната 1 година. Останалите 10 подсъдими са глобени.

Минути преди да бъде прочетена присъдата част от подсъдимите демонстративно снимаха лицата на журналистите.

На по-долна инстанция оправданите днес Абдуллах Салих и Саид Мутлу получиха съответно 10 и 12 месеца лишаване от свобода условно. Двамата получиха и глоби от по 4000 и 3000 лева.

„Не може да съм изцяло доволен, защото остава на една глоба, която все пак е някаква присъда, въпреки че ние сме абсолютно невинни! Но евентуално ще се отива в Страсбург!", каза имамът на Сърница Саид Мутлу.

„Трябва да се запозная с мотивите. Ако не сме доволни в тази им част - ще протестираме", заяви Виктор Янков, от Апелативната прокуратура в Пловдив.

Защитата на Ахмед Муса заяви, че ще обжалва присъдата. Близките му недоумяваха защо наказанието му е удвоено.

„Имамите за какво са съдени - че са ходили някакви фондации и отпаднаха, нали? А Ахмед Муса не е присъствал на тези фондации, не се е срещнал дори! И единствено, че е спрял престъпността в махалата - той е затова виновен!...Защото е черен циганин, това не е ли ясно?! Трябва ли да го повтарям това?!”, коментира шуреят на Ахмед Муса.

В съда дойде и главният мюфтия:

„Ние заставаме зад нашите колеги, които са тук. Всички, които са служители на мюсюлманското изповедание. Ахмед Муса не е служител на изповеданието!", каза главният мюфтия Мустафа Хаджи.

Пред съда от ВМРО раздаваха баклава в знак на протест:

„За съжаление, с тази държавност се очаква това да бъде десертът на бъдещето. Затова и раздаваме баклава", заяви Александър Сиди.

Присъдата на Апелативния съд може да бъде обжалвана в 15-дневен срок.