Съдът отложи за 12 февруари решението си дали да освободи под гаранция Иван Евстатиев. Бившият кмет на Пазарджик и Стрелча е разследван за изнасилване на 16-годишна ученичка.

Според адвокатите му зад решетките той е получил инсулт. Затова и съдът днес заседава в болницата. Магистратите се събраха в лечебното заведение в Пазарджик.

Делото протече при засилено полицейско присъствие заради протест на граждани, пристигнали от Стрелча. Полиция блокира неврологичното отделение на пазарджишката болница заради съдебното заседание за Иван Евстатиев.

Множеството хора от Стрелча, които бяха обсадили отделението, реагираха с бурно недоволство. Делото се отлага, за да бъдат направени две нови съдебномедицински експертизи за състоянието на Иван Евстатиев, които ще покажат дали той може да лежи в ареста.

Според адвокатката му Ташкена Колчева прекараният инсулт е отключил диабет, бъбречна недостатъчност и други тежки болести.

Въпреки декларираното тежко състояние Иван Евстатиев не лежи в интензивното, а в обикновена стая в неврологично отделение, където е охраняван от двойка полицаи. По данни на управата на болницата в Пазарджик състоянието на бившия кмет на Стрелча е стабилно и задоволително.

Близките на пострадалото момиче твърдят, че болестите на бившия им кмет са повод той да излезе на свобода.

„Въобще не е болен, що се прави на болен той? Не го ли е срам? 150 кг човек на това дете да посегне той...той му е дядо, този боклук мръсен”, коментира прабабата на момичето Гана Иванова.

„Докато се бореше за кметското място не беше болен. Докато се погаври с нашето момиче, не беше болен, а сега се разболя”, възмущава се Гинка Рашкова, леля на пострадалото момиче.

Медицинските експертизи по случая сочат, че състоянието на Евстатиев се е влошило рязко след влизането му в ареста.

Прокурорът по делото Пламен Пантев съобщи, че на Евстатиев ще му бъде назначена нова петорна медицинска експертиза. Хората от Стрелча обаче не вярват на лекарите, които са подписали документите.

Снимка: БГНЕС

Според тях има вероятност бившият градоначалник да симулира болестите си и да се опита да избяга.

„Той ще избяга при всички случаи. Няма начин да не избяга. И тогава пак ще си посипят главата с пепел и ще кажат - стана грешка. Каква грешка? Грешна ни е държавата”, коментира Ильо Ильов.

След заседанието протестиращите освиркаха бившия си кмет. Докато Евстатиев се подобрява в болницата, протестиращите се притесняват, че по делото ще се оказва натиск заради политическите връзки на бившия кмет.