Общественици започнаха подписка Българската православна църква (БПЦ) да стане майка-църква на македонската. 

В средата на месеца Македонската православна църква – Охридска архиепископия, изпрати писмо с такова искане до Светия Синод.

Исторически шанс или риск от конфликт с поместните православни църкви е това.

Богослови обобщават как възниква Охридската архиепископия:

-  За начало се приема 1019 г. година, когато император Василий II Българоубиец я създава на мястото на унищожената от него Българска патриаршия.

Снимка: bTV

- През 1767 г. е Цариградската патриаршия я ликвидира институционално.

Снимка: bTV

- 1872 г. е включена в Българската екзархия.

Снимка: bTV

- След Първата световна война преминава към Сръбската православна църква.

Снимка: bTV

- 1967 г. с помощта на държавната власт се обособява Македонска православна църква, но Сръбската патриаршия не я признава.

Снимка: bTV

Така изпада в схизма вече 50 години. Защото според канона майката-църква, от която се е отделила, трябва да я признае.

Богослови подчретават, че канонично Македонската църква е отделена от Сръбската и точно тя трябва да я признае за автокефална. А българските архиереи трябва да създадат диалог между двете страни.

Нито един канон не пречи на Сръбската православна църква да призане автокефалията на Охридската архиепископия и с това проблемът ще се приключи, коментира богословът Георги Тодоров.

Ако Българската правослана църква отговори положително на искането на македонската, това би ни поставило в конфликт с посестримата ни Сръбска църква, допълва богословът. Решението би нарушило канона и би създало лош прецедент.

Според създателите на подписката обаче така бихме загубили шанса си за духовно единение на народа от двете страни на границата и бихме бетонирали Югославската версия за произхода на тези хора.

Светият Синод днес запази мълчание. В понеделник ще обсъди постъпилото искане от Македонската църква. Създателите на подписката ще се съберат пред сградата на Светия Синод, за да дадат кураж на архиереите.