Откриха нарушения за милиони в енергетиката. Съмненията за сериозни злоупотреби фигурират в доклад на временната парламентарна комисия, която оценява системата.

Данните за действията и бездействията на редица държавни институции отиват в прокуратурата.

Сред заключенията в доклада - масово зелени централи са продавали неправомерно по-големи количества скъп ток на НЕК. А чрез документни измами -  общественият доставчик е бил принуден да плаща за тока от непостроени или не влезли в експлоатация ВЕИ-та.  

„Няма никаква логика да инвестираш милиони във един фотоволтаичен парк и да го оставиш да бездейства, 3,6 месеца или 3 години, това означава, че тези паркове просто ги е нямало”, каза Валери Симеонов, председател на временната комисия за проверка в енергетиката в НС.

Персонално обвинение получи и бившият председател на КЕВР Светла Тодорова - според доклада  нейно еднолично решение е ощетило НЕК с над 52 млн. лева. За bTV Тодорова заяви, че не може да коментира твърдение, което чува за пръв път. Заключения от доклада отиват в прокуратурата.

„Луд е не тоя, дето яде баницата, а този, който му я дава. За съжаление, луди сме ние, тоест тези, които са определяли и закони, и цени, за да се постигне това, от което никой не е доволен”, заяви Таско Ерменков от БСП.

Депутати смятат, че са взети достатъчно мерки, така че токът да не скочи от август, или поне не с до 20 на сто за индустрията.

„Специално за битовите абонати цената на тока промняа може и да няма, личното ми мнение е такова”, каза Мартин Димитров от Реформаторския блок.

Решението обаче ще вземе енергийния регулатор на закрито заседание утре следобед.