„Добре съм... Добре съм...” – това каза на родителите си 21-годишният Тодор Домбев, след като 4 дни беше в неизвестност. Момчето бе открито днес близо до заслона "Дивия бик" в часа, в който изчезна в неделя на Черни връх, където е бил с баща си.

Любопитното е, че мястото вече е било обхождано от спасителите, но тогава Тодор не е бил там.

„Не се е отделил, станало е случайно. На 100 метра са били, обаче е имало голяма тълпа и го е погълнала”, разказа майка му Анита. Синът й никога преди не е ходил сам в планината.

В групата, която днес откри Тодор, е бил и вуйчо му.

„И отиваме до Синия бик, няма го, той на 50 метра, извиках силно и той се появи. Все едно ни го прати ... не знам кой”, каза Асен Божков.

Ръководител на групата е бил Милен Братанов. Той определя акцията като изключително трудна. Най-малкото, защото Тодор е бил без мобилен телефон и не е можел да даде информация къде се намира.

„Според мен се върнахме доста назад във времето, когато не е имало мобилни телефони и са се провеждали такъв тип акции. Изключително трудна, защото се изгубва от върха на планината и може да тръгне във всяка една посока. Изключително голяма територия на търсене и го намерихме на доста отдалечено място от Черни връх”, посочи спасителят.

Разстоянието от върха до заслона, където откриха Тодор, се извървява за 5 часа. В неделя спасителите започнаха търсенето от самия връх и основната пътека за слизане.

„Вторник вече влязохме във фино претърсване, във верига, видимо разстояние един от друг планински спасител - Черни връх, скалата Лъвчето, изворите и коритото на река Владайска. Отделно в тези дни тези основни пътища, които слизат към подвитошките села”, обясни Павел Павлов от ПСС-София. Спасителите отново припомниха да не подценяваме планината.