На 15 август отбелязваме големия християнски празник Успение Богородично.

Това е един от трите най-големи празници, посветени на Пресвета Богородица, заедно с Рождество Богородично на 8 септември и Въведението, което е Денят на християнското семейство, на 21 ноември.

Този ден е посветен на смъртта на Божията майка или на успението й̀. Според преданието на този ден апостолите се събрали от местата, където проповядвали, за да се простят със Света Богородица и да погребат пречистото й тяло.

Според народната традиция празникът се нарича Голяма Богородица. На този ден, след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове, които жените раздават за здраве и за починалите близки.

На 15 август се правят родови срещи, свързани с жертвоприношение – курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести. Според народните вярвания на днешния ден не се върши домакинска работа.

Имен ден имат Мария, Мариян и техните производни, Преслав и Преслава.

Патриарх Неофит продължава традицията на блаженопочившия патриарх Максим да оглавява свещенослужението в Троянската обител.

Богослужението започва още на 14 август в 18 ч. с Опело на Пресвета Богородица.

На 15 август в 8:30 ч. сутринта патриарх Неофит ще влезе в манастирския храм „Успение Богородично”, а службата ще започне в 9 ч.

По традиция литийно шествие ще пренесе чудотворната икона на Пресвета Богородица Троеручица от манастирския храм до параклиса. Очаква се и тази година там да се съберат хиляди вярващи, които да почетат Божията майка.

По същото време в село Орешак се провежда и Панаирът на занаятите.

Ето и службите в Троянския манастир на 15 август:

∙ 07:30 ч. Празнична полунощница, лития около храма с плащаницата на Божията Майка, петохлебие;

∙ 08 ч. Утринно Богослужение;

∙ 09 ч. Божествена свeта литургия, оглавена от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит;

∙ 11 ч. Лития с чудотворната икона на Пресвета Богородица Троеручица от храма до мястото на първото чудо, извършено от иконата.