Днес е международният ден на червения кръст и червения полумесец. В най-голямата хуманитарна мрежа в света членуват 190 дружества с близо 250 милиона души. Къде се нарежда България в глобалната организация?

За голяма част от доброволците и работещите в червения кръст в цял свят няма почивен ден. Така е и за Асен Ангелов – част от екипа на Планинската спасителна служба към Българския червен кръст, който днес е на смяна в базата на Алеко. Започнал е преди около 17 години като доброволец, от година е сред щатните служители.

„Всичко може да бъде и трудно и лесно. Може би отговорността е най-трудна, особено, когато си сам и имаш някаква ситуация, цялата отговорност е върху теб. Ти взимаш решенията и съответно и последиците от тях”, заяви Асен Ангелов.

Българските спасители са сред най-уважаваните членове на червенокръсткото движение.

Често отиват на помощ при бедствия в съседни държави. Организацията често се включва и в събирането на средства, като за последните години с дарения от българите е оказана помощ след наводненията в Молдова, Украйна и Полша, земетресенията в Хаити, Непал и Япония, бежанската криза.

„Мисля, че ние сме водещо национално дружество и аз се гордея с това. БЧК има дългогодишни традиции, много професионалисти, опитът ни в доброволчеството и работата с доброволци. Смятам, че сме на лидерски места и уважавани в движението”, каза д-р София Стоименова, главен секретар на "Превенция на кризисни ситуации и спасителна дейност".

В момента БЧК работи по 112 проекта в цялата страна. Има 12 национални програми, някои от които подпомагат по 300 000 души в нужда.