Отбелязваме 132 години от Съединението
На този ден в Пловдив е прогласен актът на фактическо обединение на Княжество България и Източна Румелия
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 4
    0
Честване на съединението

Днес отбелязваме 132-годишнина от Съединението. На този ден в Пловдив е прогласен актът на фактическо обединение на Княжество България и Източна Румелия, координиран от Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК).

Първоначалният план е Съединението да бъде обявено на 15 септември, но БТЦРК взема решение да действа по-рано след неуспешен бунт в Панагюрище на 2 септември, заради който организаторите са заплашени от арести.

На 5 септември избухва въстание е Пазарджик, където привържениците на Съединението успяват да вземат властта. От Голямо Конаре и Конуш към Пловдив потеглят чети начело с Чардафон и Ангел Чолаков.

Войски, командвани от майор Данаил Николаев, установяват контрол над Пловдив в нощта срещу 6 септември и свалят генерал-губернатора Гаврил Кръстевич, без да срещат съпротива.

Два дни по-късно княз Александър Батенберг издава прокламация, с която се обявява за „княз на Северна и Южна България“, а в Пловдив са назначени назначава трима комисари на мястото на временното правителство, което се отказва от пълномощията си.

Съединението получава дипломатическо и международно признание на следващата година – с българо-турската спогодба от 20 януари и Топханенския акт от 24 март 1886 г. Окончателно е утвърдено с признаването на българската независимост.

Вижте повече интересни факти за него във видеото:

Вижте и как се чества Съединението в Пловдив, София и Велико Търново:

Анкета
Как празнувате Съединението
Резултати

  • 4
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре