За ясни принципи в отношенията ни с Турция призова българският президент Румен Радев по повод срещата ЕС – Турция във Варна на 26 март.

Той отправи това послание от Израел, където е на посещение от вчера.

Президентът припомни, че Турция е важен съюзник и основен фактор в решаването на проблема с бежанската върна, но отношенията ни трябва да се основават на ненамеса във вътрешните работи на България и особено в изборния процес.

Радев коментира предстоящата среща от Ерусалим, където говори на глобален форум срещу антисемитизма.

Снимка: bTV

75 години след спасяването на българските евреи президентът обяви, че за вируса на антисемитизма и ксенофобията трябва да има изострена чувствителност.

Снимка: bTV

„Този светъл бунт на нашия народ срещу овладяването от мракобесие на цяла Европа си обясняваме с куража на праведните, но и с живия спомен за османското владичество. Личният опит от безправието е една от причините расовите теории да се разбият в непоклатимата човещина на тогавашните българи“, каза Радев.

Снимка: Президентство

И обяви, че и в момента има държави с антисемитски и ксенофобски позиции.

„И в момента има демократични държави, в които това набира скорост, но това не е нашият път, нашият път е съвсем друг. Ние сме го доказали, дали сме пример и трябва да го отстояваме“, каза държавният глава.

Снимка: bTV

Той дари на мемориала „Яд Вашем“ за шестте милиона жертви на Холокоста четири портрета на български праведници с роля за спасяването на евреи от Македония и отдаде почит и на българските евреи, загинали в пренатоварената гемия „Салвадор“ на път към палестинските територии. В началото на Втората световна война над 40 хил. евреи са у нас без български паспорт и търсят спасение в палестинските територии, но в буря край бреговете на Мраморно море корабът потъва.

Снимка: Президентство

Режин Кенети е единствената жива свидетелка на събитията от декември 1940 г.

Снимка: bTV

„Не можеше да плуваш, защото беше такава буря, вълните те хвърляха – спомня си тя. – Никой не ме спаси, Бог ме спаси, затова съм жива да разказвам историята“.

Снимка: bTV

От близо 350 пътници на кораба „Салвадор“ оцелелите са едва 119, основно деца. И до момента не е ясен точният брой на загиналите по пътя към Обетованата земя.

Утре предстоят срещи на Радев с премиера на Израел Бенямин Нетаняху и палестинския президент Махмуд Аббас в Рамала.