От днес влиза в сила разширението на „зелената зона“ за платено паркиране в София и тя вече обхваща и районите „Средец“ и „Лозенец“.

Така броят на паркоместата нараства с 4700.

За да паркират автомобилите при домовете си, живеещите в засегнатите квартали могат да си купят винетка, която струва по 100 лева годишно за първи автомобил. Цената обаче нараства за всеки следващ.

Недоволни от мярката жители излязоха на протест пред сградата на Общината.

Според организаторите на протеста мярката е с цел да се пълни хазната на столичното предприятие за градска мобилност.

От общината обясниха, че платеното паркиране се въвежда след обсъждане и в двата района, а много от живеещите там сами са настояли за това.

„Всяка промяна носи със себе си известно напрежение, защото трябва да отвикнем от неща, които сме правили дълго време, като това да паркираме по неправилен начин и да влезе някакъв ред. А налагането на реда носи и трудности“, коментира изпълнителният директор на Центъра за градска мобилност Християн Петров.

От общината твърдят, че новите правила ще решат проблема с паркирането, протестиращите обаче казват, че ще си плащат и пак няма да има къде да оставят колите си.

Вижте повече във видеото:

Същевременно от днес се разширява часовият диапазон, в който зоните са в сила – от 8:30 до 19:30 ч., съобщават от Центъра за градска мобилност.

В съботните дни „синята“ зона ще е до 18:00 ч., а не както досега до 14:00 ч.