От 2014 г: Над 2000 деца са родени с инвитро, финансирано от държавата
Сметната палата откри възможности за злоупотреби във фонда за асистирана репродукция
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
инвитро
Снимка: iStock

За две години и половина са родени 2 171 деца след инвитро процедури, финансирани от държавата. Това съобщиха от Сметната палата, чийто експерти са извършили одит на дейността на Центъра за асистирана репродукция.

Периодът на анализа обхваща 1 януари 2014 г. - 30 юни 2016 г. Проверяващите правят извод, че забавяне на финансирането намалява ефекта от дейността на центъра.

Общо за одитирания период са финансирани и извършени 7 598 процедури на обща стойност 29 351 016 лв. Успеваемостта по показател "родени деца" за България е 28 на сто, с което страната ни се доближава до успешните европейски практики, посочват от Сметната палата. 

Държавата осигури безлимитно финансиране за инвитро процедуриФондът за асистирана реродукция ще може да реимбурсира замразяване на яйцеклетки и ембриони на хората с онкологични заболявания

Планираните средства за финансиране на дейностите по асистирана репродукция за одитирания период са около 12 млн. лв. и са незначителни спрямо планираните разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването. През 2015 г. издадените заповеди за финансиране са с 364 повече от тези през 2014 г.

Недостигът на финансов ресурс води до удължаване на периода от подаване на заявлението до получаване на заповед за финансиране и достига до 11 месеца през 2016 г. В резултат на забавянето се намалява ефективността на дейността поради намаляване на вероятността за успех.

И онкоболни българки ще кандидатстват за пари от фонда за инвитро2000-3000 лева струва замразяването на яйцеклетки, държавата вече ще възстановява тези разходи

В Центъра няма разработен и установен ефективен механизъм за проследяване на резултата от извършените процедури, констатират експертите.

Сериозен проблем, описан в доклада на Палатата, е че към фактурата за окончателно плащане на дадена процедура, лечебните заведения не прилагат цялата медицинска документация, което създава риск за заплащане на дейности, изпълнени в намален обем или неизпълнени. Поради тази причина одитният доклад е изпратен на Агенцията за държавна финансова инспекция. 

На национално ниво не са извършвани анализи в областта на асистираната репродукция от МЗ. 
Сметната палата е дала 12 препоръки на директора на Центъра и 8 препоръки на министъра на здравеопазването.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре