От 10 до 25 на сто от дърводобива у нас е незаконен. Това формира сенчест бизнес за близо 100 милиона лева годишно, твърдят от природозащитната организация WWF.

За последната седмица сигналите за незаконна сеч са десетки. Един от тях се отнася до с. Лилково.

Частната гора там е с площ от 20 дка. Голяма част от нея е изсечена, според природозащитните организации – незаконно.

Според WWF на година у нас незаконният дърводобив се равнява на 20 000 декара или 1000  стадиона с размерите на националния „Васил Левски”. Става въпрос за немаркирани дървета и кражба на дървесина.

За незаконната сеч в Лилкова направихме проверка с регионалната дирекция по горите. Изсечените дървета са предимно смърч и ела - т.е. елитна и скъпа дървесина. На този горски терен разрешително за сеч има частна фирма.

Според инж. Александър Дунчев там не би отишъл някой да сече незаконно, а се предполага, че са фирмите, които работят на тези обекти. 

Още на пръв поглед обаче горските инспектори констатират незаконна сеч. Предстои да бъде направена по-обстойна проверка. Ще бъдат измерени всички изсечени дървета, за да се установи какво е извършила фирмата в този частен имот, обясни Мирослав Димитров.

Потърсихме фирмата за коментар, на посочения телефон не отговаряше никой. Ако се докаже вина, това ще бъде първото й нарушение.

Санкцията ще е акт, като в зависимост какво излезе от проверката, може да се стигне и до отнемане на лиценза.

От Агенцията по горите обясняват, че от началото на юли са извършили над 11 000 проверки в горите, като са съставили над 260 акта за нарушения.

Всеки може да разпознае незаконната сеч по липсата на контролни марки върху отсечените пънове. В много от случаите обаче бракониерите фалшифицират знаците.