Еднократният билет за градския транспорт в София поскъпва с 60%. Така от 1 юни цената му ще е 1,60 лв.

По-евтин ще е градският транспорт с годишна карта за всички линии – вместо 500 лв., тя вече ще струва 365 лв. Цената на останалите карти остава без промяна.

Талонът за 10 пътувания, който досега струваше 8 лв., вече става 12 лв.

Двойно се увеличават и санкциите за нередовни пътници – от 20 на 40 лв.

Актът след подобна глоба пък вече ще е 200 лв., а не 100, както досега.

Снимка: btv.bg

Според вносителите от ГЕРБ и Центъра за градска мобилност увеличението на цената на билета ще засегне едва 15% от пътуващите, тъй като останалите ползват различни абонаментни карти.

Освен това се смята, че именно еднократния билет стимулира гратисчиите. Според официалните данни те са 10% от пътуващите с градския транспорт.

„Всъщност контролът върху гратиса зависи не от цената, а от засилването на самия контрол – от повече контрольори и съпътстването им с полицаи”, коментира пък столичният кмет Йорданка Фандъкова.

„За” увеличението гласуваха 34-ма от общо 57 съветници в Столичния общински съвет. Против бяха 18, а въздържалите се – шестима.

Предложението мина с подкрепата на съветниците от СДС и един от Движение „България на гражданите” – Прошко Прошков. Гласуването му стана факт въпреки решението на ДБГ да не подкрепя поскъпването.

„Малката реформа, която искаме да направим в момента – никой не го казва честно, има нужда от пари, а транспортът от 1989 г. досега малко се е променил, не знам дали го забелязвате”, аргументира се Прошков.

Сутринта пред сградата на Столичната община имаше протест срещу готвеното увеличение. Според демонстрантите решението за повишението на цената е немотивирано, още повече при намаляващите цени на горивата.

Повече от половината от участвалите в анкетата ни отговарят, че цената на билета исега е прекалено висока.

Бихте ли плащали повече за градски транспорт?

Протестът навън получи подкрепата на опозицията от БСП в СОС.

„Това, което ще направи БСП, е да се сезира областния управител, защото той може да спре решението”, коментира общинският съветник Калоян Паргов.

Очаква се новите цени на билетите да доведат до допълнителни приходи от около 15-20 млн. лв.