Главният секретар на МВР Георги Костов ще бъде отстранен от поста си, след като Министерският съвет предложи на президента да го освободи като главен секретар на МВР.

Според служебния вътрешен министър Пламен Узунов той е нарушил принципа на политически неутралитет и е оказвал натиск върху петима полицейски служители в периода 2015 - 2016 г.

Въпросните служители са били отстранявани от работа не по установения ред и „доброволно” са напускали или са били премествани на по-ниски длъжности.

Предполага се, че поне двама от тези петима служители са ръководителите на областните управления на МВР във Видин и Перник.

С действията си Костов е уронил престижа на МВР, каза още Узунов.

Преди седмица служебният вътрешен министър заяви, че има добри служебни отношения с главния секретар на МВР.

През 2015 г. Костов беше сред хората, отправили критики по адрес на Узунов, който тогава си тръгна от МВР след твърдения за прикриване на инцидент от полицията.

Според Костов обаче не той е оказвал натиск за „доброволно” напускане, а на него му бил оказван такъв натиск – от министър Узунов. 

Костов заяви, че ще търси правата си по съдебен път.

Същевременно служебният вътрешен министър заяви, че няма да номинира нов главен секретар, а функциите ще се изпълняват временно от досегашния заместник на Костов – Георги Арабаджиев.

Вижте още във видеото: