Зам.-председателят на ДАНС Ваня Стефанова е подала оставка. Това става ясно от съобщението на правителствения пресцентър за назначаването на председател на архивите. Текстът, в който се набляга на визитката на новия шеф на архивите, завършва с информацията, че "като заместник-председател на ДАНС беше освободена Ваня Стефанова във връзка с подадена молба за прекратяване на правомощията й".

Стефанова  бе назначена в ДАНС през август 2013 г. Преди това тя бе обвинител в Софийската градска прокуратура (СГП) и наблюдаваше разследването по аферата с надпечатаните бюлетини от костинбродската печатница "Мултипринт", което претърпя грандиозен крах.

Мотивите за решението на заместничката на Писанчев все още не са ясни. Напускането й обаче е успоредно с последния актуален скандал в службите за сигурност "Червеи". Дали оставката й е свързана с разработката не е ясно. 

Стефанова е човекът в ДАНС, който бе упълномощен да отговаря за специалните разузнавателни средства (СРС) в случаите, в които председателят Владимир Писанчев отсъства.

В доклада на Бюрото за контрол на СРС-тата по скандала Писанчев бе посочен като пряко отговорен за използването на разузнавателни средства в продължение на 300 дни срещу  информационния масив на МВР.

Засега обаче столът на Писанчев остава стабилен, тъй като премиерът Бойко Борисов обяви, че няма да го освобождава от длъжност, тъй като е доволен от него, а и ще "взриви опозицията".