Основателни ли са страховете, че Македония е пред война?
Случващото се в страната цели да блокира формирането на новото правителство, каза политическият анализатор Мирослав Ризински
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 4
    0
Мирослав Ризински
Снимка: btvnovinite.bg

Няма страхове, че Македония е пред война и че може да възникне междуетническо напрежение.  Това мнение изрази в предаването „Лице в лице” по bTV Мирослав Ризински - политически анализатор и експерт по Македония.

Според него случващото се в Македония цели да блокира формирането на новото правителство.

„Със сформирането на новото правителство съществува огромна опасност управляващите да бъдат преследвани за всичко, което са правили в изминалите 10 г.”, каза експертът.

 „В бъдеще Никола Груевски има две възможности – или остава във властта, или отива в затвора”, подчерта той.

Кризата се задълбочи с факта, че президентът Георге Иванов, въпреки разписаното в конституцията, не даде мандат на новосформираното парламентарно мнозинство. Паралелно с това усилено бяха учредени „патриотични” сдружения със силна подкрепа на ВМРО-ДПМНЕ, отбеляза Ризински.

ВМРО-ДПМНЕ призова СДСМ да оттегли избрания за шеф на македонския парламент Според СДСМ обаче Талат Джафери е легитимно избран и трябва да заеме поста си

Той припомни аудиозаписите, публикувани от опозиционния СДСМ, които по думите му показват политически практики на Груевски – пълен контрол върху администрацията, медиите, съдебната система.

Според него истинската причина за напрежението не е избраният за председател на македонския парламент Талат Джафери. Като аргумент Ризински изтъкна, че Джафери вече два мандата е министър на отбраната в правителството на Груевски.

„В момента върви политическа криза в македонския блок. Етническите албанци в нито един момент не са се включили в този конфликт”, смята анализаторът.

На последните парламентарни избори голям процент от македонските албанци гласуваха за Социалдемократическия съюз, отбеляза още той.

  • 4
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре