Още от втория срок раниците на учениците може да станат по-леки
Това каза на извънреден брифинг зам.-министърът на образованието Таня Михайлова
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Ученик с раница
Снимка: iStock

Още през втория учебен срок раниците на учениците може да станат по-леки, смята зам.-министърът на образованието Таня Михайлова.

На извънреден брифинг тя коментира, че Министерството на образованието и науката (МОН) работи по проблема и гарантира, че ще бъдат взети всички необходими мерки.

Родители се надбягваха с раниците на децата си (ВИДЕО)Преди състезанието всяка ученическа раница беше претеглена

Единият от вариантите е да няма голямо съсредоточаване на много предмети с тежки учебници и да има подходящ баланс на седмичното разписание.

Все пак Михайлова уточни, че всяко училище трябва да намери своя начин и индивидуален подход.

Още в понеделник МОН ще изпрати писма до регионалните си инспекторати, за да покани директорите и учителите на разговори по места, защото проблемът, по думите ѝ, не е кампания, а целенасочена политика.

В момента едно от решенията, по които просветното ведомство работи, е да се разделят обемните учебници на части, както и да се използва по-лека хартия.

„Чети етикета“: Колко тежи ученическата раницаПроблемът е стар, но отново излезе на дневен ред. Според експерти постоянното напрягане на мускулите и на тялото, за да може да задържи тежестта на раницата ежедневно, води до изгърбване

Работи се и по национална програма за увеличаване на шкафчетата в училище, в които да се оставят учебниците и помагалата, така че да не се носят всеки ден, както и екипите по физическо, добави Михайлова.

От ведомството са категорични също, че не трябва да се увеличава броят на помагалата, които не са задължителни, и се работи в тази посока. Ще помолим учителите да не натоварват с допълнителни сборници, които не са нужни – учебникът и тетрадката чудесно вършат работа, отбеляза зам.-образователният министър.

МОН ще мисли за по-леки учебници… ако има париТова няма да направи раниците по-лесни за носене, подчерта министър Вълчев

Тя припомни, че в часовете може да се използва и електронен учебник.

По думите ѝ основният проблем идва в пети клас, когато учениците вече ходят на училище сами, а предметите се увеличават.

Използвани са материали на БТА
  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре