Издадената европейска заповед за арест на нападателя от берлинското метро – българина Светослав Стойков, все още не е пристигнала до нашите власти. Това означава, че няма как да започне издирването му у нас.

„До този момент в прокуратурата не е постъпила европейска заповед за арест, не е постъпила и молба за правна помощ, каквато и да е, например – за събиране на данни или разпитване на свидетели или претърсване“, каза говорителят на главния прокурор – Румяна Арнаудова.

Изпращането на документа може да отнеме между няколко дни и няколко седмици. В момента властите в Германия подготвят юридическите детайли около изготвянето му.

Засега е ясно, че когато това стане, те няма да изпращат свои експерти в България, а задачата да открият и заловят Стойков ще се падне на българските власти. Възможно е също той и да бъде съден у нас, а не в Германия, но това все още предстои да бъде уточнено.

Същевременно от варненската полиция казаха, че няма данни мъжът да се е прибрал у нас.

Българинът, който беше сниман от охранителни камери в берлинско метро безпричинно да рита млада жена в гърба, е родом от Добрич, но през последните години е живял във Варна.

Двама от придружителите му, които се виждат на кадрите, са негови братя.

И четиримата от видеозаписа са били работници на строеж.

„Установено е, че в групата, която е показана на видеото, повечето хора са в роднинска връзка. В рамките на един час беше идентифициран човекът, който е извършил престъплението, след като германските органи се обърнаха към българските за съдействие (…) Хората подчертаха, че това не е образът на всички българи, но те искат възмездие за извършилия на това грозно деяние“, коментира в ефира на bTV посланикът ни в Германия Ради Найденов.

Министърът на външните работи Даниел Митов съобщи, че сънародниците ни не са потърсили съдействие от българските консулски служби.

„Подобни случаи по никакъв начин не могат да ни радват, пораждат изключително лоши отзиви, но така или иначе всеки трябва да си понесе отговорността“, каза той.

Междувременно германският вестник „Билд“ успя да открие жилището, което е обитавал издирваният българин. В него живеят други българи, които твърдят, че Стойков само е преспивал там.

Снимка: Bild

Според вестника обаче той често е бил виждан там от съседите си, при това – с дете на ръце.

Вижте повече във видеото:

Германските полицейски профсъюзи пък призоваха видеозаписи от нападения на обществени места да бъдат публикувани по-бързо, за да се залавят извършителите. Полицията обаче настоява за повече охрана по метростанциите, защото много от нападателите изглежда не се притесняват от факта, че ги снимат.

Според статистиката по спирките на градския транспорт в Берлин тази година е имало над 15 хил. нападения и кражби от различен характер.