Правителството се раздели заради награждаването на Нешка Робева с орден „Стара планина”.

Треньорката беше предложена за най-високото държавно отличие от министъра на културата Вежди Рашидов по идея на инициативен комитет. Аргументацията беше свързана със заслугите на Робева в областта на културата.

На днешното заседание на Министерския съвет обаче шестима от министрите се възпротивиха на твърденията, че има принос именно в областта на културата – а не в областта на спорта, например.

„Смятаме, че за да бъде удостоена определена личност с най-високото държавно отличие, тя трябва да отговаря на много по-високи изисквания в съответната област. С цялото ми уважение към заслугите на г-жа Робева към спорта, към нейните успехи там, които са безспорни, мисля, че приносът ѝ в областта на културата, заради който се предлага да бъде отличена, не може да бъде съпоставян с този на действително утвърдени творци, каквито има в следващата точка и които се предлагат за орден „Св. Св. Кирил и Методий”. Например: Теди Москов, Камен Донев, Мариус Куркински, Васко Василев… да не изброявам всички. Затова може би е по-добре да бъде наградена за заслугите ѝ в областта на спорта”, коментира вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, която посочи че говори от името на няколко свои колеги, с които преди заседанието са обсъждали въпроса.

При гласуването обаче седмина членове на Министерския съвет – Лиляна Павлова, Красен Кралев, Николина Ангелкова, Вежди Рашидов, Ивелина Василева, Ивайло Московски, както и премиерът Борисов, се обявиха „за”.

Шестима техни колеги – Румяна Бъчварова, Владислав Горанов, Божидар Лукарски, Николай Ненчев, Меглена Кунева, Екатерина Захариева – „против”.

Така награждаването на Нешка Робева с орден „Стара планина” беше прието.