Точната цифра на законно притежаваните пистолети, картечни пистолети, пушки, автомати и дори картечници е у нас е 340 583 броя. За 40% от тях (122 455 броя) е обявено, че се използват за самоохрана, а над 180 хиляди оръжия са предназначени за лов. Поводът да проверим броя им е поредният инцидент, при който шофьор размаха пистолет след спор на магистрала "Тракия".

Инцидентът повдигна сериозни въпроси за контрола при снабдяването с оръжие у нас.

Снимка: bTV

Какво е необходимо за издаване на разрешително за оръжие: преминат курс за безопасно боравене с оръжие, свидетелство за съдимост, удостоверение, че срещу лицето не се водят разследвания, психотест и удостоверение, че лицето не се води на отчет в съответния психодиспансер.

Валидността на всяко разрешително е 5 години. Срещу него и срещу лична карта може да се купи оръжие. Търговецът издава документ за покупката в два екземпляра. В него са отбелязани серийният номер и калибърът на оръжието. „Вие трябва да отчетете в 7-дневен срок в КОС, че сте си закупили оръжие, а ние до 7 дни трябва да изпратим разрешителното, че ние сме продали оръжието”, обяснява управителят на оръжеен магазин Стоян Пальов.

Има ли пропуски?

Две от близо 123-те хиляди оръжия за самоохрана у нас са притежание на Здравко Драков. Бивш кадър на спец структури към МВР и армията. Сега се занимава с консултации в сферата на сигурността.

Убеден е, че няма пропуски от страна на държавата в издаването на разрешителни и контрола върху оръжията: „Ами, по същата логика всеки, който притежава автомобил, може да направи много повече глупости. Значи самото оръжие, то е инструмент. Като един градински инструмент. Същите поразии могат да бъдат направени и с него."

Притежателите на пистолети за самоотбрана имат право да купят до 50 патрона. 5 от тях се използват в полицията за провеждане на балистична експертиза. Ползвателят на оръжието няма право да разполага с повече от 45 патрона.

Експертите обаче посочват пропуск в системата. У нас, служба КОС издава разрешителните и следи оръжията. Докато в развитите европейски страни, този процес се следи от две различни институции. Най-често кметството издава разрешително, а полицията упражнява контрола.

На този етап МВР се въздържа от коментар по темата.