Управляващи и опозиция влязоха в ожесточен спор в ефира на bTV, след като вчера след КСНС вътрешният министър Цветанов обяви, че ливанската шиитска групировка "Хизбулла" стои зад атентата в Бургас.

"Обявяването е на база на оперативна информация, а тя трябва да се превърне в доказателство. Основен е въпросът кой стои зад "Хизбулла", кой подкрепя самата организация, дали са спецслужбите на определена държава", заяви Йордан Бакалов от "Синята коалиция".

Той разкритикува ГЕРБ, че политическо лице, каквото е Цветан Цветанов, а не разследващите са обявили информацията.

Христо Бисеров от ДПС пък отбеляза, че президентът Росен Плевнелиев не е потвърдил, че застава зад позицията, уличаваща "Хизбулла". КСНС също няма позиция. Според Бисеров заявката, че именно ливанската групировка стои зад взрива на летище Сарафово, ще увеличи рисковете за националната сигурност. Депутатът е категоричен, че изявлението на българското правителство няма да повлияе на европейската политика, която не определя "Хизбулла" като терористична организация.

"Премиерът нали каза, че без конкретни доказателства няма да се произнесем. Поддадохме се на натиск на САЩ и Израел", категоричен бе "червеният" депутат и бивш МВР шеф Михаил Миков. Той добави, че американски и израелски медии са знаели какво ще се случи на заседанието на КСНС и са разпространили информацията още преди срещата да е приключила.

Миков попита дали ГЕРБ са готови да поемат евентуалните рискове, както и защо премиерът е променил позицията си е решил да говори въз основа на оперативни данни, без разследването да е приключило.

"Аз не чух, че "Хизбулла" стои зад атентата, нито военното крило на "Хизбулла", изненадващо обяви Доброслав Димитров от ГЕРБ.

По думите му управляващите били уточнили самоличността и произхода на тримата участници в атентата, а това, че ливанската организация дърпа конците било само "обосновано предположение". Димитров обаче не успя да изясни кое надделява – повече е обосновано или е повече предположение.

"Абсурдно е да се страхуваме, не сме обвинили нито Ливан, нито Иран, нито "Хизбулла", демонстрира странния си прочит на събитията Димитров.

Миков обаче го попита защо тогава правителството е увеличило мерките за сигурност в посолствата на страните от Близкия Изток у нас и разкритикува факта, че външният министър Николай Младенов е говорил с посланиците, но не е сметнал за необходимо да разясни ситуацията и на българския парламент.

"За пореден път Цветан Цветанов се меси в следствие, този път под натиск. Стоя 3 седмици пред кабинета на Джон Бренан в САЩ", заяви Христо Бисеров, визирайки посещението на вътрешния министър в Щатите и срещата му с шефа на ЦРУ.

"Президентът допусна участниците в КСНС да не се запознаят с материали", заяви Бисеров и уточни, че това можело да стане в секретната секция. "Толкова е поверително, че ги четохме в чуждия печат", добави Михаил Миков.

"Извадихме тези данни, за да оправдаем очакването. Опасността ще е по-голяма ако си мълчим", смята Димитров. Според Йордан Бакалов обаче от ГЕРБ дори не са успели да анализират защо изобщо България е станала мишена, камо ли да реагира адекватно.

  • Делото „Сарафово“ започва по същество
  • Пет години след атентата на летището в Бургас: Защо и как делото забуксува
  • Втори фалстарт на делото за атентата в Сарафово
  • Навършват се четири години от атентата в Бургас
  • Навършват се 4 години ат атентата на летище „Сарафово”
  • Ще бъдат ли открити и наказани виновните за атентата в Сарафово?
  • Предполагаемите извършители на атентата в Бургас влязоха в черния списък на САЩ
  • Две години мъка за близките на убития в "Сарафово" българин
  • Установена е самоличността на атентатора от Сарафово (ОБНОВЕНА)
  • Близките на жертвите от атентата в Сарафово искат незабавни отговори от българските власти