Опозицията използва скандалите със снимки с нацистки поздрав на политици за атака в парламента. Вече три от петте партии в Народното събрание говорят или намекват за оставки.

Вицепремиерът и съпредседател на Обединените патриоти Валери Симеонов защити предложения от него за зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството Павел Тенев, след като стана ясно, че във фейсбук профила му има снимка с нацистки поздрав. Според в. „Сега“ Симеонов казал, че и той вероятно има майтапчийски снимки от посещение нацисткия концентрационен лагер „Бухенвалд“. Днес лидерът на НФСБ обяви, че думите му са изопачени и ще съди вестника. Междувременно, заради подобен кадър, премиерът Бойко Борисов поиска да бъде уволнен Иво Антонов – ръководител на дирекция в Министерството на отбраната, излъчен от квотата на Патриотите.

От БСП искат лично оставката на Симеонов, от ДПС настояват всички Патриоти да напуснат правителството, а от „Воля“ заявиха, че е морално Симеонов да поеме сам отговорността и да си отиде. От ГЕРБ пък се извиниха за скандалите от последните две седмици.

„Валери Симеонов няма място в правителството – каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Александър Симов пред журналисти. – БСП ще се събере да вземе това решение официално. В момента говоря само от свое име“.

По повод подадената оставка на Тенев Симов коментира, че така трябва да постъпи човек, който си прави шега с жертвите на нацизма. „Тези жертви са в основата на съвременна Европа. Не мога да си представя как човек като Валери Симеонов ще посреща своите европейски колеги по време на Европейското председателство. С какви думи ще ги забавлява. Ще им показва фотоси как се е чекнал там, където вместо вода е текъл газ“, коментира Симов.

Депутатът от БСП посочи, че оставка трябва да подаде и всеки човек, който залита по такива нацистки послания. Трябва да се носи персонална отговорност за подобни действия. „Не искам да приписвам на патриотите като цяло някакви тотални нацистки крайности, въпреки че втори техен кадър бива уличен или поне пуска във „Фейсбук“ свои кадри с хитлеристки поздрав“, обясни Симов. Депутатът посочи, че така или иначе Симеонов се е опитвал да оправдае своя кадър, затова трябва да напише оставката си и да си отива на село.

„Отстраняването на зам.-министър не може да замаже този скандал. Всички да излязат от управлението!“, каза Хамид Хамид от ДПС.

Същевременно Стефан Августинов, член на ръководството на „Воля“, каза че политическият съвет на партията и ПГ в рамките на деня ще обсъди възможността да бъде поискана оставката на Симеонов.

Партийният лидер Веселин Марешки уточни, че те самите няма директно да поискат оставката. Според тях вицепремиерът сам трябва да се оттегли от поста или да бъде освободен от премиера Бойко Борисов.

Искрен Веселинов от Обединените патриоти обаче защити Симеонов, като каза, че той имал особено чувство за хумор. „Не виждам защо е това фокусиране, ако то не е организирано, върху думи, които, според мен, не са оправдаване на фашизма“, каза той.

„Разговарях преди минути Валери Симеонов, той твърди, че подобни думи не е казвал. Неприятна е ситуацията. Искам да се извиня на всички за неудобството. Правителството прави добри неща, а ние коментираме скандали... извинявам се“, каза Цветан Цветанов.

Вижте повече във видеото:

Трябва ли Валери Симеонов да понесе отговорността за скандалите с нацистките поздрави?