5-годишно дете с бързо прогресираща над 100-градусова сколиоза (вид изкривяване на гръбначния стълб – б.ред.) беше оперирано и получи иновативни импланти, които ще спестят до 10 нови хирургични интервенции.

Операцията, извършена от екипа на доц. Васил Яблански в болница „Токуда”, е продължила малко над 5 часа.

В нея са използвани т.нар. „магнитни родове”, които дават възможност на лекарите да правят допълнителни настройки за изправянето на гръбначния стълб от разстояние и без необходимост от нови хирургични намеси.

При това, след поставянето на новия тип импланти не се налага носене на гипс или корсет, а напротив – след изписване детето се насърчава към активно движение.

Хирургията при деформации на гръбначен стълб е една от най-тежките оперативни интервенции, които може да претърпи човек в детска възраст. Въпреки това, в някои от случаите те са животоспасяващи и единствен шанс за малките пациенти. Без лекарска намеса при такива пациенти изкривяванията могат да прогресират до състояния несъвместими с живота заради притискането на жизненоважни органи, ограничаване на дишането и др., обясняват от болницата.