Казусът с операцията на 8-годишната Самуела, за която ви разказахме вчера, е параграф 22 – тя може да бъде оперирана в България, има отпуснати средства от Фонда за лечение на деца, но фондът не ги дава, защото има разминаване между правилника му и Закона за обществените поръчки (ЗОП).

На 8-годишната Самуела трябва да се поставят импланти на гръбнака за близо 94 000 лева, в противен случай детето ще бъде лишено от нормален живот. Екип в България може да извърши операцията, но изненадващо се оказва проблем фактът, че този екип работи в частната болница „Токуда”.

Правилникът на фонда изисква за медицинските изделия, за които плаща, да е проведена обществена поръчка. След последните промени в ЗОП изключват от обхвата на закона частните лечебни заведения. Освен това имплантът, който трябва да се постави на детето е уникален и се произвежда само от една компания.

Родителите на детето призовават към малко повече човечност в действията на ръководството на фонда и да се направи изключение, каквото вече е правено. Операцията може да осигури нормален живот на Самуела.

Който иска да работи с фонда, трябва да спазва закона, обяви във включване по телефона директорката на Фонда за лечение на деца д-р Тинка Троева. От думите й стана ясно, че се търси вариант и за лечение в чужбина.

Родителите на Самуела недоумяват защо трябва да се търси вариант за лечение в чужбина, след като операцията може да бъде извършена в България – ще стане по-бързо и на тях ще им е по-спокойно. Операция в чужбина ще е двойно по-скъпа и пак ще е без обществена поръчка, коментира бащата на детето.

Новият правилник на Фонда за лечение на деца, който не предвиди промените в Закона за обществените поръчки, е бомба със закъснител, която 8-годишната Самуела и още няколко деца настъпиха, твърди Мария Шаркова, адвокат в сферата на медицинското право.