Операция „Атлантическа решителност” вече е в ход у нас. Днес пристигнаха първите бронирани машини и американски военни в Ново село.

Като част от операцията тази година ще се изпратят 3000 души за подсилване на югоизточния фланг на НАТО в България и Румъния. Алиансът вече изпрати четири батальона за предно разполагане в Балтийските държави и Полша.

Освен 15-те машини „Брадли” на пехотата, в американското подразделение ще има 58 спомагателни машини. Очаква се те да бъдат включени в съвместни стрелби през пролетта до голямото натовско учение през юли.

В България ще се състои заключителната част на учението, което ще премине през Германия и Унгария. Ще се тренират и съвместни маневри в Черно море и на полигона Ново село.

Подобно учение с висока видимост беше домакинстваното от Полша „Анаконда 2016” и ученията „Сейбър страйк” в Балтийските републики, на които Русия отговори с извънредни маневри и мобилизация по границите си.

Дори след края на учението след девет месеца, ротацията ще изпрати на България друго американско подразделение в края на периода.