Опасност от високи води заради дъжда и снеготопенето. Днес валежите ще продължат. Очакват се количества между 5 и 15 л/кв.м, в отделни райони до 20 л/кв.м.

Най-голямо количество валежи са отчетени в Добрич – 22 литра на квадратен метър, съобщиха за от НИМХ към БАН. В Кнежа са измерени 20 литра на квадратен метър, а в София - 17 литра.

С особено внимание се следят нивата на реките Искър, Тунджа при Ямбол и Елхово, Марица и Арда, съобщи екоминистерството.

Валежите причиниха проблеми на места. 

Видео, изпратено в "Аз, репортерът", показва завишеното ниво на река Чепинска в пазарджишкото село Варвара:

В столичния квартал "Бояна" буквално потекоха реки по улиците.

В област Смолян обстановката остава спокойна. Въпреки обявения код, дъждовете не създадоха проблеми. Областният управител Недялко Славов съобщи за bTV, че има леко повишение на нивата на реките, но към момента няма нищо тревожно.

Дъждовете активизираха свлачища в сатовчанските села Осина, Долен и Жижево. Активизира се и старо свлачище край видинското село Арчар, но без да предизвика нарушения на настилката.

В покрайнините на Струмяни пък започна спешното укрепване на дига. Нивото на река Струма е високо, измерено към 11.00 часа е било 2.32 м.

Към момента няма опасност за населението, съобщават от областната управа и допълват, че областният управител и отговорните институции ще предприемат необходимите мерки за укрепване на дигата.

Заради мъгла е ограничена видимостта до 50 м на прохода "Шипка", информира АПИ. До 100 метра е намалена видимостта на "Петрохан", до 150 м - в района на Пазарджик и Свищов.

Поради предстоящ ремонт на виадукт "Елешница" на магистрала "Хемус" е въведена временна организация, като движението изцяло се насочва от активната лента в изпреварващата лента на ляво платно в посока Варна-София .

Временно е затворен за движение пътят Ботевград-Мездра в района на Новачане поради обърнал се ТИР. Обходен маршрут е осигурен в двете посоки по пътя Нови Искър- Своге-Мездра.