Оранжев код за силен вятър и обилно количество валежи е обявен за областите Хасково, Кърджали и Смолян в събота, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

По данни и прогнози на синоптиците през нощта, през деня и през нощта срещу 1 февруари ще бъде дъждовно със сумарно количество 40-50 л/кв.м.

През нощта срещу неделя се очакват валежи, на много места интензивни и значителни по количество. Сумарни количества до 30-40 л/кв.м, а в Родопската област около и над 50 л/кв.м.

В неделя ще вали дъжд с количества в Западна и Централна България - 1-10 л/кв.м; в Източна, в Родопите и на места в крайните южни райони - 10-20 , локално до 30 л /кв.м. През втората половина от деня валежите ще отслабнат, от запад временно и ще спират.

През нощта срещу понеделник ще превалява главно в Източна България - още до 4-6 л/кв.м. В понеделник отново ще вали, на повече места в Южна и Източна България,с количества 2-12 л/кв.м, като с понижението на температурите, по високите полета на Западна България, дъждът ще преминава в сняг.

През последното денонощие речните нива в страната са се понижавали или са останали непроменени. Незначително повишение с до +14 см е отчетено в поречие Русенски Лом.

Водните количества на наблюдаваните реки в страната са около и над праговете за високи води. Червен код е обявен за река Мочурица при Воденичане и Тунджа при град Елхово.

В събота следобед, в резултат на прогнозираните валежи от дъжд, ще започне повишение на речните нива по поречията на Тунджа, Марица, Арда, Бяла река и река Атеринска.

В изброените райони повишението ще продължи и през следващите две денонощия и ще обхване горното и средното течение на Марица, Сазлийка, река Харманлийска, целите водосбори на Тунджа и Арда.

На 31 януари и на 1 февруари „Системата за ранно предупреждение от наводнения” за водосборите на реките Марица и Тунджа предвижда, че ще бъдат достигнати оранжевия и червения праг на предупреждение. За река Арда системата отчита, че водните нива в басейна на реката са достигнали прага за внимание, но са под прага за предупреждение и също трябва да бъдат наблюдавани.

През нощта срещу неделя ще се повишат значително нивата на реките в Дунавския басейн – Огоста, Осъм, Искър, Вит, Янтра, Русенски Лом.

  • Бургас е много по-готов за зимата от миналата година, обяви областният управител
  • След водата в Белозем остана калта
  • Бедствено положение в Белозем след пороите (СНИМКИ)
  • Община Карлово обяви частично бедствено положение заради пороите (СНИМКИ)
  • И Добрич отбелязва годишнина от унищожителното наводнение
  • Втори ден градушка в Ерма река, посевите са унищожени (СНИМКИ)
  • Армията е готова да помага на населението при усложнена обстановка
  • Възможни са повишения на речните нива на места в страната
  • Мездра остава в бедствено положение, чака нови порои
  • Дъждът в Северозападна България спря, разчистват и оценяват щетите