Опасните отпадъци, изхвърлени нерегламентирано край Свищов, съдържат живачни и оловни съединения. Докараната от Монтана шлака е между 80 и 120 т.

От РИОСВ твърдят, че няма опасност за населението, но хората са притеснени.

„Просто отпадъкът не трябва да бъде тук, а на лицензираната площадка в Пловдив”, посочи Станислав Станчев, начaлник-отдел „Управление на отпадъци” при РИОСВ – Велико Търново

„Просмуква се в почвата, отива в отводнителните канали, а те след това се вливат в Дунава. Малко по-надолу, на около 10 км, е помпената станция, от където град Свищов черпи питейната си вода”, обяснява местният жител Радослав Йорданов.

Здравната инспекция не отрича вредата от наличието на металите във водата, когато са над допустимите норми (нормата за живак е един микрограм на литър, а нормата за олово е 10 микрограма за литър) – те се натрупват в организма и са канцерогенни.

И двата елемента въздействат върху почти всички органи. Причиняват остри и хронични здравни проблеми, посочват лекарите.

Опасните отпадъци са край Свищов вече девети ден. Днес беше издадено предписанието на фирмата нарушител. В срок от три дни опасните отпадъци трябва да бъдат извозени до лицензирана площадка.

Вижте още във видеото: