Опасна пратка картофи беше заловена на турската граница, след като първата направена проба на зеленчуците се оказала съмнителна. 20 тона от въпросната продукция ще остане в склад, докато не излязат резултати от повторно назначеното изследване.

Стоката ще бъде под забрана заради съмнение за наличие на опасна болест. От Агенцията по храните уверяват, че картофите няма да достигнат до магазините в страната.

„В момента тя е възбранена и очакваме лабораторията да се произнесе за какъв карантинен вредител става въпрос,” заяви пред bTV д-р Атанас Михайлов, началник ГВМК "Капитан Андреево" относно заловената пратка.

Турските картофи са най-проверяваният зеленчук на границата, защото в съседката ни преди години е регистриран бум на заболяването по тази продукция. Тогава в България е наложена дори забрана на вноса. В момента пратките от Турция са частично разрешени, тъй като продукцията в отделни райони е все още рискова.

Картофите не са единственият продукт, който здравните инспектори проверяват. За пестициди се изследват чушките и доматите, които внасяме от южната съседка. Пробите се изпращат в лаборатория в София , като резултатът излиза до дни. През това време ТИР-ът със стоката дори може да бъде задържан на границата, което обърква графика на шофьорите и често те негодуват.

„Чушките са перфектни , не знам защо ги проверяват. От Анталия са и са предназначени за унгарския пазар. Чудесни са, вярвайте!”, коментира пред bTV шофьорът Хамзъ.

Физическият контрол по границата обаче не обхваща целия внос. Проби за вредители и пестициди се вземат само на 10 % от пратките, които се избират на принципа за непредсказуемост. Така за последната година са изследвани 3 хил. камиона със стока, което на фона на големия трафик звучи малко, но службите смятат това за достатъчно.

„Европейската комисия е преценила така - че на 10% от тези пратки трябва да се прави физически контрол, с пробонабиране. След като те са преценили, че това е гаранция за безопасност – да, гаранция е!”, заявява д-р Атанас Михайлов.

На халето на границата с Турция тази година са проверени близо 30 хил. пратки. В резултат от контрола са спрени 53 опасни доставки, като над 1 000 тона чушки и домати, пълни с пестициди са били унищожени.

Вносът от трети страни обаче продължава, като пратките влизат безпроблемно, защото те са вътрешноевропейски и не подлежат на граничен контрол. Така до българския потребител достигат обсъжданите напоследък „боядисани мандарини и портокали”. Те обаче притежават европейските сертификат за качество и по всички правила на Европейския съюз, българските власти нямат основание да се съмняват, че тези плодове са опасни.