Опашка от тирове се образува на „Капитан Андреево” заради извънредните марки за сигурност по границата. Към 19.00 часа тя стигна почти до Свиленград и е около 15 километра. 

Струпване на камиони има и от другата страна на границата, но там всички тирове са вкарани в наскоро построен голям паркинг към „Капъ Куле” и на пътя опашки няма. Днес екипът на bTV бе на пункта, за да проследи как се осъществява засиленият контрол. Оказа се, че, за да преминат двете граници, на шофьорите на товарни камиони са им необходими около 20 часа. 

При колите трафикът е значително по-бърз.

Алармата на двата рентгена на „Капитан Андреево”, които от вчера работят на пълен оборот е като зелен светофар за шофьорите. От там до последната бариера са метри, но преди това имало поне четири проверки.

„Завишени са проверките изцяло из кабината, из огледа на камиона, контролът на повече митничари и така”, обяснява шофьорът Недко Марков.

Всеки камион се проверява с газанализатор дали освен товар не превозва нелегално и хора.

Контролът е физически, и, ако всичко е наред, приключва за минути. Чакането обаче между проверките отнемат часове.

За около 10 минути Димитрина, която се връща от пазар в Одрин, премина с автомобила си през всички документни и физически проверки на „Капитан Андреево”.

Ако обаче колата бъде вкарана в гаража за щателно претърсване, престоят на „Капитан Андреево” може да се удължи много, поне с час.

Заради стопроцентовия контрол на пункта обаче втори ден опашката от тирове на наша територия расте и вече е почти до Свиленград.

Въпреки засилените мерки за сигурност контролът по границата е поверен единствено на Митница и „Гранична полиция”, и на една патрулка, която спешно бе изпратена, за да регулира движението преди пункта.

Заради засиления граничен контрол и по-бавното обработване на документи, от службите препоръчват на българските граждани по възможност да преосмислят пътуванията си зад граница през следващите дни.