Опашка от автомобили на границата с Гърция – заради празниците, но и заради нови правила
Държавите членки на ЕС трябва да извършват проверки на всички лица, включително и на гражданите на ЕС
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Маказа
Маказа Снимка: Аз, репортерът

Километрични опашки от леки и тежкотоварни автомобили се образуваха на границата с Гърция.

Според Гранична полиция причина за струпването е повишеният пътникопоток преди почивните дни. Това обаче съвпада с влизането в сила на нова европейска директива, изискваща 100% контрол на границите между България и страни от Европейския съюз.

Кулата
Снимка: bTV

Според новите правила, одобрени от Европейския парламент преди дни, държавите членки на ЕС трябва да извършват проверки на всички лица, включително и на гражданите на ЕС.

Освен в националните бази данни, се правят справки в Шенгенската информационна система, както и в Интерпол – за откраднати и изгубени документи.

Това ще даде зелена светлина за събиране на лични данни за пътуващите и за движението им в отделни страни.

„Гранична полиция работи непрекъснато по въпроса тези проверки да бъдат ускорени, така че времето за изчакване на гражданите да се съкращава максимално – каза гл. инсп. Атанас Георгиев, началник на ГП „Кулата“. – Колоната се дължи на обработката на данни от гръцката полиция, тъй като автомобили, чакат за излизане от България и за влизане в Гърция – там контролът е от гръцка страна“.

Българската асоциация на сдруженията в автотранспорта пък обяви стачна готовност. Превозвачите искат оставката на ръководството на Гранична полиция заради струпването и на камиони по границата.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре