Пет пъти по-малък е бежанският натиск от началото на годината досега в сравнение със същия период на 2016 година, показват данните на МВР.

Малко над 600 пък са върнатите у нас бежанци за миналата година. В същото време потърсилите закрила в страната ни за 2016 г. са близо 20 000, повечето от тях вече са в западните държави.

Махмуд е един от малкото вече депортирани обратно в страната ни. Попада в бежанския център в Харманли от Дания. Иракчанинът е в България само от пет месеца, но вече брои дните, когато отново ще се опита да избяга в Западна Европа.

„250 човека живеем в една сграда, а само две тоалетни работят. Няма лекар, храната е лоша и условията са ужасни”, казва той.

Според регламента всяка европейска държава може да върне нелегалните в евространата, в която първо са потърсили закрила. На практика обаче това почти не се случва. Наскоро и Комитетът по правата на човека към ООН спря връщането на бежанци в страната ни, заради опасност от "жестоко, нечовешко или унизително отношение".

„В рамките на ЕС това решение създава образ на България като държава, негостоприемна към бежанците, в която не бива да се връщат”, заяви Красимир Кънев.

„Към настоящия момент се предприемат действия по отношение на положението на бежанците в центровете. Всички условия са предоставени, от чисто битов характер, хората получават необходимите условия - топла вода, храна”, каза Янита Манолова.

Най-много бежанци искат да ни връщат Германия и Австрия. За миналата година има точно 1735 заявления. Депортирани обратно в страната ни обаче са едва около една трета.

По темата работиха Полина Ботева и Мария Георгиева