След като в петък страната ни получи остра критика от ООН за бежанските лагери, днес от международната организация уточниха, че все пак условията за живот в центровете за имигранти са се подобрили през последните седмици, но въпреки това има още какво да се желае.

Все още основен проблем в лагерите е липсата на храна и качествено здравеопазване.

Острите критики на комисариата за бежанците на ООН са за периода октомври- ноември. Но оттогава има напредък, обясни говорителят на върховния комисариат за България.

Лагерът в Харманли е сред най- критикуваните от международните организации. Зад висока ограда и при засилена полицейска охрана в бившето поделение на фургони и в сгради, където все още тече ремонт, живеят 1700 бежанци .

„Това е един затвор. Голям затвор. Не мога да стоя тук дълго време, никой от нас не може. Освен ужасни условия, при които живеем, няма и какво да правим. Не можем дори да излезем”, казва Ясар Аттая.

Премахването на палатките и вкарването на бежанците в топли стаи донякъде реши битовите нужди на бежанците, но им създаде здравословни проблеми.

В помощ на бежанците в лагера вече работят медицински лица, осигурени от „Лекари без граници" . Но все още липсват психолози, които до тушират напрежението между бежанците.

„Човекът, който е избягал от война, вече не е добре от самото начало. И след това пристигат в други тежки условия и няма как”, коментира Лиа Ламарк - доброволец от „Лекари без граници”.

От ООН са осигурили топъл обяд за бежанците. Но от следващия месец най- вероятно ще се разчита на полеви кухни. Предстои и пускането на обществена баня, но колкото и да се подобряват битови условия, бежанците в Харманли си остават затворени, защото процедурата по получаване на статут тук се точи с месеци.

„Ние започнахме в Харманли да даваме цялата процедура за даване на статут. От понеделник започваме с пет екипа да работят на место. Безусловно това ще подобри като цяло всички дейности на агенцията в това отношение”, обясни Николай Чирпанлиев.

И докато държавата се опитва да подобри условията за живот на бежанците, в лагера в Харамнли заработи училище, в което бежанци учат децата си на английски. 

  • Еврокомисарят Аврамопулос: Кризата с мигрантите свърши
  • Бежанците, влезли в ЕС през 2015 г. – над 1 млн. души
  • Бъчварова ще настоява за най-високи санкции срещу каналджийството
  • Какво е в дома ти да се настанят изневиделица 50 бежанци
  • България ще бъде "частично изключение" в схемите за разселване на мигрантите в ЕС
  • Полицията задържа още 11 нелегални имигранти в Старозагорско
  • Иранците, избягали от оковите на една безумна власт и сменили вярата си
  • Над 90% от бежанците, получили убежище в България през 2014 г., са сирийци
  • 37 нелегални имигранти бяха заловени на Дунав мост
  • Близо дузина мигранти заловени на влизане у нас