Изчезна лекарство за онкоболни. Медикаментът трябва да се пие всеки ден от стотици пациенти. Става въпрос за лекарство, което всеки месец пият около 300-та пацинети. То се поема изцяло от здравната каса.

На 5 август притежателят на разрешението за употреба уведомява касата, че ще има проблем с доставките. Лекарството вече липсва от аптечната мрежа у нас, а за да го заменят за друго пациентите трябва да извървят не лек бюрократичен път и да чакат с дни, дори седмици.

Снимка: btvnovinite.bg

София Йовева рядко напуска жилището си, тъй като е трудноподвижна. Преди година разбира, че има рак на гърдата.

„Намерих съвсем случайно бучка на гърдата и много бързо ходих на лекар и след 1 месец ми го оперираха”, разказва тя. От тогава досега пие хормонално лекарство. Всеки ден по едно хапче.

Преди 10 дни трябвало да купи поредната опаковка. В аптеките обаче нямало. Адекватна информация от институциите - също. „Липсата на отговорност, липсата на мерки да се ликвидира това повторение на изчезващи лекарства от аптеките - това ме ужасява”, допълва София.

В писмен отговор до bTV-и, министерството и касата обясниха, че са уведомени за проблема от притежателя на разрешението за употреба. Причината била - изоставане с графика на изпълнение на заявки към производителя.

Пациентите могат да заменят лекарството с друго, без да доплащат. За целта обаче трябва да отидат при лекуващия ги специалист за нов протокол, който касата да завери. Оттам да се посетят и личния лекар за нова рецепта, с която пък да отидат в аптеката.

За да не минава по бюрократиния ред, Орлин Йовев, син на София, купува заместителят свободно от аптеката. Струва 60 лева. Иначе, процедурата по замяна на лекарството отнема няколко дни. Ако пациентът живее в малко, отдалечено населено място, може да отнеме и седмица, дори повече.

Всичко се повтаря когато липсващото лекарство се появи и пациента иска да се върне на него. В случая -  то ще се появи през октомври.

Процедурата, от която се оплакват пациентите е такава, тъй като в протоколите им се вписва конкретно лекарство, неготово търговско наименовани, а не т.нар. международно непатентно наименование, което би позволило автоматичната замяна в аптеката.