Омбудсманът Мая Манолова и КНСБ внесоха пакет от законодателните мерки срещу експлоатацията на работници в България.

„Ежедневно сме залети от жалби срещу работодатели, които не плащат заплати, осигуровки, извънреден труд и не изпълняват своите социални ангажименти. Налага се ежедневно да гасим пожари, изброили сме над 20 случая, част от които сме посетили и лично. Това са случаи на експлоатация, на „модерно робство“, работникът работи безплатно, не му се плаща, а семействата им гладуват“, коментира Манолова.

Тя обясни още, че се предлага да се забрани продажбата на фирми на клошари, да се забрани продажбата на предприятия и дружествени дялове, без работодателите да са изплатили всичко дължимо на своите работници.

„Предлагаме промени в 7 закона, основните ни предложения са за решаване на конкретни проблеми, възникнали в практиката. Предлагаме да се даде възможност на работниците да започват производство по несъстоятелност, когато работодателите им са в неплатежоспособност. Трябва да се забрани на фирми, които не са си платили заплатите и осигуровките да участват в обществени поръчки“,обясни омбудсманът.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви вчера в речта след клетвата на депутатите, че БСП ще поиска анкетна комисия, която да разследва експлоатацията на труда у нас.

„Да се прави анкетна комисия по проблем, за който знаят всички български граждани, че има нагли и некоректни работодатели, които не плащат на своите работници наистина на мен лично ми звучи странно”, коментира Манолова.

Омбудсманът съобщи още, че утре ще упражни правото си на конституционна жалба и ще внесе в Конституционния съд жалба срещу член 245 от Кодекса на труда, който задължава работодателите при финансови затруднения да разплащат на своите работници до 60% от дължимите възнаграждения.