Окончателно: ВАС отмени решението за лимити на болниците през 2015 г.
От Здравната каса заявиха, че реално изплатените суми на болниците за 2015 г. надхвърлят лимитите и от решението на съда не следва правна последица за обществения фонд
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Болница, болнично легло
Снимка: btvnovinite.bg

Окончателно решението за въвеждане на бюджетни лимити на болниците през 2015 г. е нищожно. Това реши Върховният административен съд. 

С решение на Надзора на Касата бяха въведени лимити – болниците със спешна медицинска помощ да получат до 95 на сто от бюджета си за 2014 г., а тези без спешна помощ – до 90 на сто.

ВАС спря лимитите за болнично лечениеСпоред съда, те може да ограничат достъпа на пациенти до медицинска помощ

Върховният административен съд потвърждава решението на Административния, в което е записано, че Надзорът не може да залага процент за заплащане спрямо средствата, получени година по-рано.

От центъра за защита правата в здравеопазването твърдят, че надлимитната дейност на всички болници за 2015 г. е за около 50 милиона лева. „Има две възможности – Касата да изплати веднага тези пари или ако откаже, болниците да я съдят”, заяви Стойчо Кацаров от Центъра. 

От многопрофилната болница в Мездра се надяват, че ще получилат 35-те хиляди лева от надлимитна дейност за 2015 г. „За нас това е издръжката за един месец на лечебното заведение, така че е една значима сума,  дано да се случи”, каза управителят на лечебното заведение д-р Илияна Михайлова. 

В съобщение до медиите обаче от Касата заявиха, че съобразно възможностите на бюджета за 2015 г. са платили повече от определените лимити и че от решението на съда няма правни последици за Касата.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре