Животът в цялата страна поскъпва. След природния газ, скачат цените на парното, топлата вода и тока. В София драстично се вдига и цената студената вода.

Окончателно, след две отлагания на решението преди изборите, на закрито заседание дни след вота енергийният регулатор вдигна с 18% цената на водата в столицата. Така абонатите ще пият студена вода с 34 стотинки по-скъпа за кубик, или 2,16 лв.. Решението все още не е публикувано. Мотивите не са обявени, а новата цена влиза в сила в от 1 април.

Освен драстичното увеличение на парно и топла в страната с между 17 и 38%, заради поскъпването на природния газ се вдига извънредно и цената на тока за бита, малките фирми и индустрията. Увеличението е минимално, но не е изключено през юли да има нов скок.

Бизнесът поиска решението да бъде преразгледано. Работодателите не изключват в противен случай да има протести.

Фирмите на свободния пазар ще плащат с 3,5% по-скъп ток, а малките фирми и битовите потребители с около 1%. Увеличението е само на един от компонентите в крайната цена на тока.

Изчисляваме личната инфлация на едно семейство. За година животът му е с поскъпнал с 1%. В момента за ток, парно, топла и студена вода плащат около 250 лева. Според Василена новите цени ще вдигнат разходите в дома й с 20 на сто.

„С това увеличение сигурно ще стигнат 300 лв., което е много за една средна заплата, половината отива за консумативи. Ще стане едно вдигане на цените без да имаме поскъпване на труда”, коментира Василена Стоянова.

С решението на енергийния регулатор сега, цената на водата в София ще продължи да расте и в следващите 4 години, когато един кубик ще струва близо 2,70 лв..

Поскъпването на енергоносителите постави работодатели и синдикати на една позиция – искат решението да се преразгледа.

Шефът на регулатора Иван Иванов отново поиска мерки за защита на най-бедните – "в продължение на 5 години общо намаление на цената за енергийноуязвимите потребители с 30%”.

За целта обаче трябва да има работещ парламент, а дотогава цените така или иначе растат.

Утре изтича и крайният срок, в който трите ерепета трябва да заявят какви цени на ел. енергията искат от 1 юли, така че не е изключено още едно поскъпване на тока в средата на годината.