Парламентът прие на второ четене заема за подпомагане на „Национална електрическа компания ЕАД“ (НЕК), с който да се покрият задълженията по реакторите за АЕЦ „Белене“, дължими на руската компания „Атомстройекспорт“.

Към момента сумата надхвърля 1,260 млрд. лева, като в нея са включени и лихвите.

Парите трябваше да бъдат използвани в централата в Белене, но нейното строителство беше преустановено.

Предстои държавната помощ да бъде разгледана от Европейската комисия.

В пленарната зала се чуха различни аргументи „за“ и „против“ законопроекта. От БСП обвиниха управляващите, че ако решението бъде прието, това на практика ще бъде издаването на „празен чек“, защото в закона не е определен таван на парите, които НЕК може да похарчи.

Според ГЕРБ с предоставянето на помощ се дава възможност на Министерския съвет и на министъра на енергетиката да преговарят и да уточнят детайлите по това как ще получат оборудването от „Атомстройекспорт“.

Мартин Димитров от Реформаторския блок призова народните представите детайлно да се запознаят с арбитражното решение, въз основа на което НЕК трябва да изплати сумата.

Едва днес Димитров и Петър Славов успяха за пръв път да видят решението. По думите им то е около 400 страници. Двамата ще искат анкетна комисия на парламента по случая, както и арбитражното решение да се даде на прокуратурата.

Това е празен чек, не искате число, защото то може да надхвърли 1 270 000 лв. Щом няма срок, може НЕК да връща заема по лев на ден в следващите 3,5 млн. години, заяви от парламентарната трибуна социалистът Румен Гечев.

„Не ви отива да давате акъл, след като вие сте забъркали тази бъркотия. Вие сте причинили болестта на организма и сега давате акъл как да се лекува“, отговори Петър Славов от РБ.

„Ние не подписваме празен чек, празен чек сте подписали вие през 2006 г., абсолютно празен – без цифричка и чисълце“, заяви Менда Стоянова от ГЕРБ.

Вие се опитвате да се избършете с употребена тоалетна хартия и не се получава, цапате се повече, заяви депутатът от „БСП – лява България“ Таско Ерменков.

Днес стана ясно и че премиерът Бойко Борисов е търсил съвет от адвокат дали решението за заема може да бъде обжалвано.

Денят започна със символичен протест на „Протестна мрежа“, които разлепиха плакати с надписи: „Какво криете от нас?“ из цяла София.

Снимка: Протестна мрежа

Плакатите задават въпроса как може да се гласува заем от 1,2 млрд. лв., без да се знае „цялата истина за „черната дупка“ АЕЦ „Белене“ и как се стигна дотук.

Снимка: Протестна мрежа

  • Иван Хиновски: Белене е терен с много корупционни ями
  • До 15 декември: НЕК си плаща за "Белене", руснаците се отказват от лихвата
  • Томислав Дончев: Няколко компании имат интерес да купят проекта АЕЦ „Белене”
  • Има ли политически привкус в обвиненията за "Белене"?
  • Ще има ли осъдени министри заради АЕЦ „Белене”?
  • Теменужка Петкова: Добрев не е можело да се намеси в случая „Белене”
  • Трима енергийни министри трябва да кажат защо е плащано за спрения проект "Белене"
  • Прокуратурата поиска имунитета на Делян Добрев заради "Белене"
  • Мартин Димитров: Обвиненията по „Белене” са много закъснели
  • Нови обвинения по аферата "Белене" (ОБЗОР)