Единодушно, с 202 гласа "за", без против и "въздържал се" парламентът гласува на второ четене 200 лева минимална пенсия за осигурителен стаж и възраст от 1 октомври. Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2017 година., съобщи БТА.

Измененията предвиждат, че от 1 юли до 30 септември минималната пенсия ще е 180 лева. От 1 януари до 30 юни размерът й е 161,38 лева.

Народното събрание отхвърли предложението на "БСП за България" от 1 юли минималният размер на пенсията да е 300 лева.

Наш приоритет са хората с ниски доходи, заяви Надя Жекова от "БСП за България" и посочи, че явно когато ГЕРБ и патриотите обещават 300 лева минимална пенсия, това означава 180 лева, максимум 200. Тя отбеляза, че границата на бедността е 314 лева. Колегата й Георги Гьоков каза, че с предложението си БСП помага на управляващите да изпълнят предизборните си обещания.

Хасан Адемов от ДПС постави въпроса защо се изравнява размерът на пенсии на лица с различен осигурителен принос. Сигурни ли сте, че тези, които получават минимален размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст, имат доходи само от пенсии, попита още той.