Около 200 млн. лева са платени, заобикаляйки закона за обществените поръчки за изграждането на „Цанков камък”. Това посочи министърът на енергетиката Теменужка Петкова на пресконференция. 

През 2005 година се извършват допълнителни разходи за изместване на пътя Девин-Михалково. Договорената цена за тези дейности е 41 млн. евро. Установихме, че при този тип действия е налице нарушение в законодателството относно обществените поръчки, обясни Петкова. „Прокуратурата ще каже кои са отговорните лица. В докладите ясно са посочени периоди, лица и действия“, заяви министърът. 

 „Извършва се планов ремонт, свързан с коритото на река Гащня и ремонт, свързан със самия ВЕЦ, на повреда на геомембраната на язовира“, поясни тя поводът за източването на язовира. Тя успокои, че няма спуквание на язовирната чаша и няма опасност за живеещите в района. 

По думите й НЕК продължава да плаща заема за „Цанков камък“ към няколко банки и този заем ще бъде платен в края на 2019 година. „НЕК инвестира около половин млрд. собствен ресурс. Целият негатив от този проект се поема от НЕК“, заяви енергийният министър. 

„Когато някой пита защо НЕК е в такова състояние, какво се е случило с българската енергетика и колко добре е била НЕК преди, а колко зле сега, трябва да се върнем назад във времето да видим кой какво е направил“, категоричен беше министърът.