Огромно количество опасни отпадъци се съхраняват незаконно в склад в Панагюрище.

Намират се на околовръстното шосе, на метри от жилищни сгради и в общ двор с шивашки цех вече седем месеца. 

Снимка: btvnovinite.bg

Множество варели, съдържащи отровни химикали. Над 150 на площ от над 1300 квадратни метра. Съдържанието е неясно. Някои от варелите са със символи за опасно, запалимо и отровно съдържание. Фактите са констатирани от проверяващите инспектори на общината в Панагюрище и на РИОСВ Пазарджик.

Снимка: btvnovinite.bg

Регионалната инспекция по околната среда и водите от Пазарджик е идвала на проверка в склада, поискала е договор за наем, но не е уведомила собствениците, че съхраняват опасни отпадъци. 

Това е версията на собственичката на склада. Протоколът с предписанията я потвърждава.

Снимка: btvnovinite.bg

Съхраняването на опасните отпадъци е незаконно поне по 10 пункта, твърдят специалистите. Складът не отговаря на изискванията за сигурност. Няма разрешение за съхраняване, няма и договор за приемане на отпадъците. Нито един от варелите не е български - което значи, че са пренесени през граница, а това също е престъпление.

Собствениците на склада след нашата намеса настояват фирмата да изнесе опасните отпадъци, но не могат да се свържат с наемателя си.

Наемът е лев на квадратен метър. Сигналът за тези опасни отпадъци е подаден от общината в Панагюрище. Оттам отказват да разкрият своя източник.

Снимка: btvnovinite.bg


„Надяваме се отпадъците да бъдат извозени според закона”, посочи Никола Белишки, кмет на общината.

Телефоните на управителя на фирмата, докарала опасните отпадъци са изключени, а на официалния й адрес, няма нито табела, нито някой отваря вратата.