Огромна е вълната от съпричастност и подкрепата за Българския отбор по художествена гимнастика, който започва днес участието си на европейското първенство в Израел.

Момичетата от ансамбъла ни са готови от спортно-техническа гледна точка за състезанието довечера, те се готвят за него от 4 години и са абсолютни професионалисти, предаде от Израел пратеникът на bTV Петър Нанев.

Състезанието е изпитание за психиката на гимнастичките ни, заради инцидента с титулярката Цвети, която направи опит за самоубийство и скочи от шестия етаж на жилищен блок в София.

Все още няма промяна в състоянието на Цвети Стоянова, което остава тежко, съобщиха за bTV от болница „Пирогов”, където е настанена.

Петър Нанев сподели, че, когато е влязъл в залата за тренировка – очите му са се напълнили със сълзи, защото е видял какви нечовешки усилия полагат треньори и състезатели, за да се изправят и да си изиграят съчетанието.

Четвърти ден златното ни момиче се бори за живота си в централната реанимация. Прокуратурата започна разследване. Разпитват се близките на гимнастичката, както и всички хора, с които тя е говорила и се е видяла преди инцидента.

Треньорът на ансамбъла Ина Ананиева каза, че това е много тежък момент за всички, за цяла България, за всички фенове.

„Влагаме всички сили, за да подкрепим тези момичета, да им дадем сила, вяра. Случилото се с Цвети не можете да си представители какъв шок беше за нас, ние сме я гледали като писано яйце”.

Огромна е вълната от съпричастност. Много хора от света на българската художествена гимнастика сега работят за други национални отбори и подкрепят нашите състезателки.

Никой треньор не е застрахован да му се случи нещо такова, но каквото и решение да вземе, той го взима за благото на държавата, в името на спорта, каза Лучия Егерман, Треньор на Австрия.

Тя допълни, че винаги ще застане на страната на треньора и, че когато едно дете се записва да тренира художествена гимнастика, атлетика или друго, то и родителите, знаят, че това е спорт и се изисква характер, сила и психическа устойчивост.

"Аз лично съм била на лагери в София с австрийския национален отбор, където съм виждала как протича подготовката на нашия български национален отбор. Мога да ви кажа, че там не видях никакви екстремни натоварвания, напротив – дори викам, „Те с толкова малко време постигат това, значи треньорката е намерила оптимален вариант как да подготви децата без да ги натовари психически и физически”.

Момичетата се мобилизират и играят, нямат голям избор, коментира ситуацията Мария Гатева, треньор на отбора по художествена гимнастика във Великобритания.

„Това е тяхната работа, те трябва да играят и ще го направят по най-добрия начин. Колко им коства това, само те си знаят. Ние можем просто да ги подкрепяме и да се опитваме от страна на медиите и от наша страна да бъдем малко по-деликатни в такава ситуация и наистина просто да бъдем положителни, за да може цялата тази енергия да помогне”.