Абсурден случай в дупнишкото село Яхиново – няколко семейства не могат да стигнат до къщите си, след като съседите им заградили имотите си. Така на 16 души се налага да изминават километри през ливади или да газят през река.

По документи те живеят на улица, но път няма – нито асфалтиран, нито чакълен.

Снимка: bTV

Искаме полски път, не искаме асфалтиран, нали имаме на лични карти улица „Река Джобрена“, къде е тази улица?, възмущава се Нели Минчева – една от засегнатите.

Снимка: bTV

„Тръгвам и си мисля откъде ще мина, за да дойда в къщата си. Утре да дойде собственичката или собственикът и да каже: „Няма да минавате!“ и ние трябва да си купим хеликоптери и да летим до пътя“, коментира друга потърпевша – Николина Зарева.

До абсурдния казус се стигнало, след като съсед си заградил имота, в който попада и използваният дотогава път. И забранил на хората да минават по него.

Снимка: bTV

„Не, категорично не разрешавам“ – това му бяха думите“, разказва Зарева.

„Не разрешава и за да няма повече вражди и разправии, ние минаваме през реката“, разказва Нели Вучкова.

От междусъседската война страда и мъж, който е инвалид.

Снимка: bTV

„Вие ми кажете, ако се наложи, как да викнем спешна помощ?“, пита негов близък.

Хората разказват още, че освен че заградил имота си, съседът заплашвал всеки, осмелил се да мине през него. Казвал, че ще отрежа ръцете и краката на който премине през земята му, заплашвал деца, че ще ги изкорми и ще им отреже главата, разказват хората от Яхиново.

Снимка: bTV

Мъжът се скри от камерите, а синът му отрече за заплахите. Не вижда причина и да отстъпи част от своя имот, за да се ползва за път.

„Това е частна собственост, до онзи път има общински земи, нека мине пътят през общинска земя, защо да е през частна собственост? Аз ще им оставя, ама нека да се заплати от някого това място“, казва той.

Проблемът е от месеци, разказва кметът на Яхиново Софка Скоклева.

Снимка: bTV

Документите, жалби от всички потърпевши, престояха пет месеца в общината и в един момент цялата преписка беше отправена към Яхиново и кметът на да решава съдбата на хората, разказва тя.

След нашата намеса, кметицата обеща проблемът скоро да бъде решен, а местен жител се съгласил да отстъпи свой неизползван имот, през който да мине селския път.